Grkokatolička katedrala Presvete Trojice i biskupska rezidencija

Najreprezentativnija sakralna građevina i visokovrijedan spomenički kompleks u Križevcima. U biskupskoj rezidenciji nalazi se vrijedna riznica i knjižnica s primjercima najstarijih knjiga iz 15 i 16. stoljeća. Na starim mapama na tom je mjestu zabilježen samostan augustinaca. Spominje se već od srednjeg vijeka, kasnije prelazi u ruke franjevaca. Obnovljena najprije u prvoj polovini 19. stoljeća (arhitekt Felbinger), a ponovo 1894/97 u stilu neogotike (Herman Bolle). Na ikonostasu i po crkvi nalaze se vrijedna slikarska djela Medovića, Čikoša, Tišova i Kovačevića.

Posjet katedrali i rezidenciji moguć je uz prethodnu najavu i dogovor sa časnim sestrama.
Katedrala je otvorena svake nedjelje u vrijeme svete mise koja počinje u 11 sati.

Ulica Franje Račkog 12, 48260 Križevci

Kontakt: 048 712 171

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.