Izložba skulptura "Školjke i oblici", 10. travnja 2018. godine

Gradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci poziva Vas na otvorenje izložbe skulptura "Školjke i oblici" Mladena Kefelje, u utorak, 10. travnja 2018. u 19:00 sati.

Otvorenje izložbe je u Gradskoj knjižnici. 

Ulaz je slobodan. 

***

Iz kataloga:

"Ciklus školjki Mladena Kefelje svoj morfološki uzor ima u fosiliziranim ostacima pa im baš zato kamen, kao prirodno novo utočište, vraća drevne nostalgije, evocira živahnost na dnu morskom sve dok ih val, napustivši ih, nije ostavio na volju geologiji, i kiparstvu, baš zato što, kako zapaša Valery, živa priroda ne umije izravno oblikovati kruta tijela." Luko Paljetak

"Mladen Kefelja je plodonosan kipar - autodidakt, koji je izišao iz dubine prestižne hrvatske naivne umjetnosti i prije nekoliko desetljeća je u svom stvaralaštvu vješto zaplivao u bogate suvremene vode kiparstva. Njegove skulpture su navjestilac svjetla i unutarnje ljepote, kao da se kroz njih otkrilo svo bogatstvo čovjeka, prirode i svijeta." Rudi Stopar

***

Mladen Kefelja rođen je 1949. godine u Beletincu, nedaleko Novog Marofa. Osnovnu školu završio je u Križevcima a srednju poljoprivrednu u Bjelovaru. Svoja prva saznanja o slikarstvu dobiva u osnovnoj školi od izuzetnog pedagoga i nastavnika likovnog odgoja Dragutina Ančića, a intenzivno se bavi slikarstvom od 1970. godine.

Član je Hrvatskog društva Naivnih umjetnika od 1975. godine. Do sad je izlagao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu i 53 puta samostalno.