Zanimljivosti

Biblijski vrt mira u kojem se nalaze 33 hrastove skulpture Biblijskih svetaca iz Starog i Novog zavjeta. Postavljen je 2000. godine u čast 2000 godna od rođenja Isusa Krista

 • lokacija: smješten pokraj Osnovne škole Kalnik

Poučna staza na Kalniku obilazi najljepše dijelove kalničke prirode, prikazuje brojne endemske i rijetke vrste biljaka, ostatke srednjovjekovne crkve sv. Martina sa zavjetnim kamenom, arheološki lokalitet iz brončanog doba i dr.

Planinarska staza «Sedam zuba» prolazi stjenovitim vrhovima Kalnika od Starog grada Velikog Kalnika do najvišeg kalničkog vrha Vranilca.

Planinarska staza «Kalnička greda» prolazi duž vrhova Kalničke grede, završava kod Starog grada Veliki Kalnik, dobro označena.

 • lokacija: počinje kod usjeka Vratno u Kamešnici

Stari grad Veliki Kalnik kompleks ostataka utvrde iz 13 st. izgrađena na impozantnom stjenovitom masivu, poznata po legendi o Kalničkim šljivarima. S vrha utvrde pruža se prekrasan pogled na Prigorje, Podravinu i Zagorje

 • adresa: Starogradska ulica, Kalnik

Crkva Sv. Brcka je vrlo vrijedan kulturni spomenik u čijoj se unutrašnjosti nalaze očuvane freske iz 14. i 16. stoljeća, uz crkvu se nalazi monumentalni zvonik – kula.

 • adresa: Trg Stjepana Radića, Kalnik
 • kontakt: Župni ured:048 857 080

Kapela Sv. Andrije najočuvanija gotička građevina u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Potječe iz 13. stoljeća

 • adresa: Kamešnica

Ostaci crkve Sv. Martina ostaci nekadašnje srednjovjekovne župne crkve, sa zavjetnim kamenom Obeliskom.

 • lokacija: Igrišće, nalazi se na Poučnoj stazi

Planinarski dom Kalnik nalazi se u neposrednoj blizini Starog grada i utvrde Veliki Kalnik, od planinarskog doma vode sve planinarske staze, kao i poučna staza. Ponuda je isključivo domaća hrana i specijaliteti kraja. Planinarski dom ima salu za sastanke do 50 ljud.

 • adresa: Starogradska 64
 • kontakt: 091 944 4711

Biciklistička staza Križevci – Kalnik

 • Staza vodi dijelom po manje prometnoj lokalnoj cesti, a dijelom kroz šumske staze i poljske putove kroz prekrasni potkalnički krajolik

Spomen dom

 • adresa: Kalnik, Trg S. Radića 5
 • kontakt: 048 857 250
 • Spomen dom na Kalniku ima dvije sale za sastanke (manja za 30, veća do 500 ljudi). Obje sale imaju pristup za osobe s posebnim potrebama, ozvučenje i klimatizaciju.
Više u ovoj kategoriji: Manifestacije »

Kalnik

Manifestacije

Kalnik je već godinama domaćin nekoliko poznatih manifestacija: Vuzem na Kalnik: jedinstvena tradicija izgradnje i paljenja velikih krijesova, visine do 25 metara (uskrs). Kalničk...

Zanimljivosti

Biblijski vrt mira u kojem se nalaze 33 hrastove skulpture Biblijskih svetaca iz Starog i Novog zavjeta. Postavljen je 2000. godine u čast 2000 godna od rođenja Isusa Krista lokacija...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.