Dr. Stjepan Kranjčić

Studirao teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje se isticao intelektualnom sposobnošću, marljivošću i kolegijalnošću. Zaređen za svećenika 1943. Kapelan u Požegi (1943- 1945), župi sv. Marka na zagrebačkome Gornjem gradu (1945-1947). 1947. godine postaje bilježnik Nadbiskupskoga duhovnog stola te tajnik biskupu Franji Salis-Seewisu, a od 1952. župnik i dekan u Križevcima sve do smrti 1968. godine.

U Križevcima djeluje Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić" (www.udruga-drstjepankranjcic.hr) koja posebno aktivno radi na obilježavanju godišnjica Stjepana Kranjčića (godišnjica smrti - 10. travnja), sadržaja posvećenih sv. Marku Križevčaninu, te ostalim križevačkim velikanima. Udruga svake godine zadnjeg vikenda u siječnju organizira četverodnevnu vjersko-kulturnu manifestaciju "Dani hrvatskih svetaca i blaženika", zatim Susret hrvatkoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" te u suorganizaciji s križevačkom Osnovnom školom Ljudevita Modeca Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" za književno i likovno stvaralaštv učenika osnovnih škola u Hrvatskoj (www.djecji-kranjcic.hr). Za "Književni Kranjčić" udruga svake godine od 15. svibnja do 15. kolovoza raspisuje natječaj za književe radove, a završni je susret uvijek prve subote u prosincu uoči Kranjčićeva datuma rođenja (5.12). Natječaj za "Dječji Kranjčić" raspisuje se od 15. listopada do 15. prosinca, a završna svečanost je zadnje subote u travnju, uz DAn grada Križevaca. Sve su te tri manifestacije na nacionalnoj razini.

Znameniti građani

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.