Gornja Rijeka

Općina Gornja Rijeka smještena je u zapadnom dijelu Kalničkog gorja, ispod nekadašnjeg vlastelinskog grada Malog Kalnika, 20 km sjeverozapadno od Križevaca, na površini od 33km2 i broji oko 2000 stanovnika. Ime je dobilo po potoku Rijeka koji izvire ispod Malog Kalnika.

U središtu naselja nalazi se župna crkva Blažene Djevice Marije, župni dvor, općina, zgrada poljoprivredne zadruge, a na ulazu u Gornju Rijeku škola Sidonije Rubido Erdody. Spomenik kulture, dvorac s velikim parkom nalazi se južno od naselja i bio je posljednji dom grofice i primadone Sidonije Rubido Erdody. Upravo njezinim zalaganjem Gornja Rijeka dobila je prvu pučku školu 1857. Godine. U novije vrijeme, u cilju očuvanja i promicanja kulturne baštine, Udruga potkalničkih plemenitaša sudjeluje u organizaciji kulturnih manifestacija i ekološkim i turističkim akcijama. Tako svake godine organiziraju manifestacije „Dani plemstva“ i „Kostanjevečku kestenijadu".

http://www.gornja-rijeka.hr/

Više u ovoj kategoriji: Kalnik »

Gornja Rijeka

Manifestacije

U Gornjoj Rijeci se tijekom godine održava nekoliko popularnih manifestacija: Sidonijin dan održava se u tradicionalno tokom veljače u spomen na prvu hrvatsku primadonu Sidoniju Rubido...

Zanimljivosti

Mali Kalnik: Botanički rezervat od 1985. godine, prostire se na 5,35 ha površine, upisan u registar zaštićenih dijelova prirode RH. Slap Šokot udaljen je 800 m od centra Gornje Rij...

O nama

Turistička zajednica grada Križevaca, pravna je osoba čije su članice pravne i fizičke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma i s njima neposredno povezanim djelatnostima. Zajednicom upravljaju njezini članovi.

Zadaća Turističke zajednice je unapređivanje općih uvjeta boravka turista, promocija turističkog proizvoda i razvijanje svijesti o važnosti gospodarskim, društvenim i drugim učincima turizma i zaštite okoliša.

Kultura

U mnoštvu spomenika kulture, Križevci se ponose na vizuru svojih osam crkvenih tornjeva raspoređenih na prilazima gradu, tvoreći oko grada križ. U gradu i okolici nalaze se mnogobrojne znamenite građevine nastale u različitim vremenskim periodima u kojima se danas nalaze javne i kulturne ustanove. Križevci i okolica atraktivno su područje zanimljivih prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa, parkova, jezera, tradicionalnih klijeti i vinograda.

Kontakt

Turistička zajednica grada Križevaca

 

 

Kontaktirajte nas putem web obrasca

Dobrodošli u Križevce

Križevci su jedan od najstarijih srednjovjekovnih gradova sjeverne Hrvatske. U pisanim dokumentima grad se prvi put spominje u ispravama kralja Bele III iz 1193. godine pod imenom Cris (Križ). Grad je u početku bio podijeljen na dva dijela: Gornji i Donji Križevac (Gornji i Donji grad). Prilikom osnutka Gornjega grada kao novog naselja, ban Stjepan dodjeljuje mu povlastice slobodne i kraljevske varoši. Bilo je to to 24. travnja 1252. godine i taj dan slavi se danas kao Dan grada.